דיווח מע"מ באינטרנט
מס ערך מוסף – ובקיצור המקובל מע"מ – מוטל על מרבית העסקאות במשק. מס זה נכנס לתוקף בשנת 1976 והאחריות על גבייתו והעברתו לרשות המיסים היא של הצד המוכר את המוצר או השירות. כמו פעולות רבות אחרות בימינו, גם דיווח מע"מ יכול להתבצע באופן מקוון, ובעמוד זה תמצאו הסברים מפורטים כיצד לעשות זאת. בנוסף תוכלו לקרוא מידע אודות המקרים שבהם חלה חובת גביית מע"מ והמקרים שבהם בעל העסק פטור מכך, והמלצות להתנהלות יעילה.
מי חייב לגבות מס ערך מוסף ולדווח על כך?
כשהוטל לראשונה, כאמור ב-1976, עמד מס הערך המוסף על 8% בלבד. כיום שיעור המע"מ הוא 17%, וזאת לאחר שבין השנים 2013 ל-2015 הוא כבר הגיע ל-18%.
על-פי חוק מס ערך מוסף, חברות בע"מ ובעלי עסקים שמוגדרים כ"עוסקים מורשים" מחויבים לגבות מע"מ על כל מכירת שירות או מוצר, ואת אותו מס, כאמור בשיעור 17%, עליהן להעביר לרשות המיסים. בתמורה הם מורשים לקזז מהרווחים שלהן את המע"מ שהן עצמן שילמו על שירותים ומוצרים הדרושים להם לצורך הפעילות השוטפת, וכמו כן מקוזז מע"מ זה מהמע"מ שהן משלמות לרשות המיסים.
אוהבים את הכתבה?
מוזמנים לנסות את המערכת שלנו!
חודש ראשון חינם
החוק מגדיר גם מהו "עוסק פטור", כלומר בעל עסק שפטור מחובת גביית המע"מ והדיווח. לרוב מדובר בבעלי עסקים שהמחזור השנתי שלהם נמוך מרף מסוים, שעומד נכון ל-2021 על כ-100,000 ש"ח. עוסקים פטורים לא מורשים לקזז את מס הערך המוסף שהם משלמים מההכנסות שלהם.
מי רשאי לדווח למע"מ באופן מקוון?
כל מי שמחויב לגבות מס ערך מוסף רשאי לבחור באופציה של דיווח מע"מ באינטרנט. המועד האחרון לדיווח הוא היום ה-19 לחודש העוקב – כלומר את המע"מ שנגבה עבור עסקאות שהושלמו בספטמבר יש לדווח (וכמובן גם לשלם) עד ה-19 לאוקטובר בשעה 18:30. דיווח ותשלום באמצעות שובר ולא אונליין חובה לבצע עד ה-15 בחודש.
כשההכנסות נמוכות יחסית (אבל עדיין הופכות את בעל העסק ל"עוסק מורשה") הדיווח והתשלום הם דו-חודשיים. בהתאם, את המס שנגבה עבור העסקאות של למשל מרץ ואפריל יש להעביר לרשות המיסים עד ה-19.5.
כיצד מדווחים את המע"מ באינטרנט?
על-מנת לדווח מע"מ אונליין יש לבצע הליך רישום באתר רשות המיסים. זהו הליך קצר ופשוט להשלמה ובסיומו מקבל בעל העסק קוד משתמש וסיסמה (זמנית, שתוחלף בכניסה הראשונה למערכת).
לאחר מכן הכניסה למערכת מהירה ונוחה, וכך גם מילוי כל הפרטים של כל דוח מע"מ: סך כל העסקאות (בניכוי מס הערך המוסף) בתקופת הדיווח, וכן סך המע"מ ששולם ע"י העסק בתקופה הנ"ל עבור השירותים והמוצרים שהוא נזקק להם לצורך הפעילות שלו. הסכום השני מקוזז מהסכום הראשון.
בעלי עסקים שמפעילים תוכנה לחשבוניות יכולים לקבל את המידע הנ"ל, כלומר סך העסקאות בניכוי המע"מ, בלחיצת כפתור – סיבה טובה מאוד לעבור להפקת חשבוניות ממוחשבות.
כיצד מועבר המע"מ לרשות המיסים?
לאחר מילוי דוח המע"מ באתר האינטרנט של רשות המיסים, תתבקשו לבחור את שיטת העברת הכסף לרשות – הישר מחשבון הבנק או באמצעות כרטיס אשראי. הסכום המרבי לתשלום דרך כרטיס אשראי הוא 15,000-25,000 ש"ח, ואילו תשלום מחשבון הבנק מחייב הסדר מתאים מול סניף הבנק שבו מתנהל חשבון העסק. על-מנת להימנע מטעויות בעת מילוי דוח המע"מ – וכך להימנע מתסבוכת מיותרת מול רשות המיסים – כדאי כאמור להנפיק חשבוניות באינטרנט, כלומר להדפיס כל חשבונית מס קבלה באמצעות תוכנה ייעודית או אתר שמספק את השירות הזה.