מדריך לעוסק המורשה
המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה הוא אבן דרך משמעותית בהתפתחותו של עסק עצמאי. למרות זאת, עצמאיים רבים מפחדים מהמעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה ללא סיבה מוצדקת. הם חוששים מהמורכבות הבירוקרטית, מגביית המע"מ ומההתעסקות בניהול חשבונות. חלקם חוששים במידה כזו, שהם שוכחים שהמעבר לעוסק מורשה מעיד על הצלחה של העצמאי בצורה חד משמעית – העסק מכניס יותר כסף.
נסביר תחילה מהו ההבדל העיקרי בין העוסק הפטור לעוסק המורשה. העוסק המורשה הוא עצמאי אשר סך הכנסותיו השנתיות גבוה מ-100,391 ₪ (עדכני לשנת 2021). כל מי שהכנסותיו אינן עולות על סכום זה, רשאי להיות עוסק פטור. כלומר, אם העצמאי הינו עוסק פטור, והכנסותיו עלו על הסכום הנקוב, הוא חייב לדווח זאת למס ערך מוסף ולשנות את הסטטוס שלו לעוסק מורשה.
מהם ההבדלים בין עוסק פטור לעוסק המורשה?
ההבדל המשמעותי בין עוסק פטור לעוסק מורשה הוא שעוסק מורשה חייב לגבות מלקחותיו מס ערך מוסף על כל עסקה. כלומר, על העוסק המורשה להוסיף לסכום העסקה עוד 17% (מס ערך מוסף נכון לשנת 2021). את סכום המע"מ שהעוסק המורשה גובה מלקחותיו עליו להעביר למס הכנסה.
אוהבים את הכתבה?
מוזמנים לנסות את המערכת שלנו!
חודש ראשון חינם
כיוון שהעוסק המורשה גובה מס ערך נוסף מלקחותיו, עליו להוציא חשבונית מס בעבור כל עסקה ולדווח לרשויות המע"מ על מחזור עסקאותיו ועל סכומי המע"מ שגבה מלקחותיו.
היתרון המשמעותי במעבר לעוסק מורשה
על פניו, נראה שלעוסק מורשה ישנם רק חסרונות. עליו לגבות יותר כסף מלקחותיו ולדווח על הכנסותיו באופן שוטף, אף על פי כן, יש לו יתרון משמעותי – עוסק מורשה רשאי לקזז את הרכישות והוצאות השוטפות שביצע עבור העסק שלו, מסכום המע"מ שעליו לשלם למס הכנסה.
הזכות לקזז את ההוצאות עבור העסק מתשלום המע"מ, מאפשרת לעוסק המורשה להשתמש בכספים נוספים על מנת לפתח את העסק שלו, ובו זמנית לשלם פחות למס הכנסה.
רישום עוסק מורשה
על מנת לפתוח עוסק מורשה על העצמאי לפתוח תיק בסניף מס ערך מוסף הקרוב לבית מגוריו. לפתיחת התיק דרושים המסמכים הבאים:
צילום תעודת זהות
אישור ניהול חשבון בנק
חוזה שכירות של העסק ממנו מבוצעת הפעילות העסקית (אם אתם עובדים מהבית, עליכם לצרף חוזה שכירות של הדירה)
טופס פתיחת עוסק מורשה
בטופס פתיחת התיק, על העצמאי לדווח את צפי הכנסותיו. במידה וצפי ההכנסות נמוך מ-100,391 ₪, ניתן לפתוח עוסק פטור. ישנם מקצועות חריגים הנקובים בחוק, שעליהם חלה חובה לפתיחת עוסק מורשה. כלומר, הם אינם רשאים לפתוח עוסק פטור גם אם צפי הכנסותיהם נמוך מהסכום הנקוב בחוק.
אגרונום, אדריכל, עורך דין, כלכלן, מהנדס, רופא שיניים, וטרינר, רואה חשבון, שמאי, פסיכולוג ורופא, הם רק חלק מהמקצועות, שהעוסקים בהם אינם רשאים לפתוח עוסק פטור. את הרשימה המלאה ניתן למצוא באתר של מס הכנסה.