מה הם ההבדלים בין עוסק פטור לעוסק מורשה?

מה הם ההבדלים בין עוסק פטור לעוסק מורשה? 

ההבחנה העיקרית שבין עוסק פטור לבין עוסק מורשה מבוססת בראש ובראשונה על חובותיהם וזכאויותיהם מול מע"מ. לפני שנסביר על כך יותר, נדגיש כי שני סוגי העסקים יכולים לרשום הכנסות והוצאות באמצעות תוכנה להנהלת חשבונות לעצמאיים. כעת נציין את ההבדלים המרכזיים שבין עוסקים פטורים לבין מורשים, בהיבטים של גובה הכנסות, חובת הדיווח והמיסוי ועוד.

הבדלים במונחים של סכום הכנסה

עוסק פטור הוא מי שהכנסתו השנתית אינה עולה על 107,000 ₪ בקירוב (נכון ל-2024). קטגוריה של עוסקים פטורים מיועדת בראש ובראשונה לעסקים קטנים או לאנשים פרטיים הפועלים בקנה מידה לא גדול. עוסקים פטורים אינם נדרשים לגבות מע"מ על מכירותיהם ולכן יש להם פחות מורכבות בירוקרטית. הם יכולים להוציא קבלות עוסק פטור ולא חשבוניות. יחד עם זאת, הם גם אינם זכאים לתבוע זיכוי מע"מ על הוצאותיהם העסקיות (מע"מ תשומות).

לעומת זאת לעוסקים מורשים, יש אפשרות להגיע למחזור שנתי העולה על סף של מחזור לעוסקים פטורים. הם נדרשים לגבות מע"מ על מכירותיהם או השירותים שהם נותנים. מעמד של עוסק מורשה מאפשר להם לתבוע בחזרה מע"מ על רכישות הקשורות לעסק. העובדה הזאת עשויה להפחית את ההוצאות בניהול העסק. מצד שני, יש בכך כדי להגדיל את המורכבות של תהליכי דיווח המס והחשבונאות השוטפת.

אוהבים את הכתבה?
מוזמנים לנסות את המערכת שלנו!

חודש ראשון חינם

חובות דיווח לרשות המיסים

לעוסקים הפטורים יש הקלות בחובת הדיווח והקשר השוטף עם רשויות המס, בפרט עם מע"מ. החובה דורשת רק הצהרה חד שנתית על מעמדם הפטור תוך ציון היקף המכירות שלהם. לעומת זאת ישנו דיווח שוטף ויותר מפורט הנדרש מעוסקים מורשים.

עוסקים מורשים מחויבים להגיש דוחות מע"מ מפורטים על בסיס חודשי או דו חודשי, בהתאם להיקף העסקאות שלהם ולגובה ההכנסות. זה כולל דיווח על מע"מ שנגבה על מכירות ומע"מ ששולם על רכישות עסקיות. כלומר ישנה אפשרות ממשית לקבל החזר מע"מ בתקופות שבהן ההוצאות העסקיות גבוהות. כמו כן, ניתן לקזז את הוצאות המע"מ וכך להפחית את ההוצאות העסקיות מדי חודש.

תשלומי מס ערך מוסף עוסק פטור לעומת מורשה

עוסקים פטורים אינם גובים מע"מ מלקוחות ואינם מורשים לקבל החזר מע"מ על הוצאותיהם. פשטות זו יכולה להקל על התנהלות עצמית, ללא סיוע של יועץ מס צמוד. זה מפחית את הנטל הבירוקרטי  אבל אין אפשרות לקבל הכרה בהוצאות מע"מ גם עבור הוצאה עסקית. לעומת זאת, עוסקים מורשים חייבים לגבות מע"מ על מכירות, מה שאומר שהם משמשים סוג של גובי מס בפועל. כאמור, הם יכולים לתבוע מע"מ על הוצאותיהם העסקיות. הפקת חשבוניות במחשב מותרת לכל סוגי העסקים, בתנאי שמדובר בתוכנה מורשית, באישור רשות המיסים.

מעבר לחשבוניות וקבלות מקוונות

המעבר להפקת חשבוניות אונליין הופך יותר פופולרי, נוח ומועיל, הן לעוסקים פטורים והן לעוסקים מורשים. מערכת מקוונת מייעלת את ההתנהלות הפיננסיות, משפרות את הדיוק, מונעת טעויות ומקילה על עמידה בדרישות דיווח המס.

עבור עוסקים פטורים, מעבר למערכת דיגיטלית יכול להקל בתהליך הדיווח השנתי, ואילו עבור עוסקים מורשים, זה יכול להפוך את דיווח המע"מ החודשי והמפורט ליותר נוח ונגיש. הגישה הדיגיטלית משפרת את היעילות, מפחיתה טעויות בדיווח המס ויכולה לחסוך עלויות וגם לספק מידע עסקי בזמן אמת, לרבות מידע על יעילות התשלומים והגבייה.

לסיכום, הבחירה בין רישום כעוסק פטור לבין עוסק מורשה תלויה בהיקף הפעילות שלכם, בסיס הלקוחות וההשלכות הכספיות הקשורות למע"מ. לכל אפשרות יתרונות וחסרונות, וצריך לשקול זאת בזהירות בהתאם לנסיבות ולמטרות של העסק שלכם.

אוהבים את הכתבה?
מוזמנים לנסות את המערכת שלנו!

חודש ראשון חינם

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

לכל הכתבות בבלוג >>
אזור תוכן, for shortcut key, press ALT + zאזור פוטר, for shortcut key, press ALT + x