מה זה עסק פטור ממס?
במרחב עסקי, ניתן לראות הגדרות לכל מיני סוגי עסקים. לצד עסקים גדולים כגון חברות בע"מ ותאגידים, ישנם עסקים אשר מוגדרים אחרת. אלה הם עסקים פטורים ממס. לכל מי שרוצה להקים עסק חשוב לדעת מה זה בעצם אומר. נסביר מה הוא עסק פטור, לאילו סוגים של אנשים הוא מתאים ואיך אפשר לפתוח אחד כזה בצורה הפשוטה ביותר.
עוסק פטור מבחינת מע"מ
ראשית חשוב להבהיר שאין עסק שפטור מראש מתשלום מיסים. ההגדרה של עסק פטור ממס בעצם מדברת על פטור מסוג אחד של מס – מס ערך מוסף (מע"מ). כלומר, עסק שיוגדר כך, בעצם פטור מגביית המס מלקוחותיו והוא יכול משום כך לגבות מחירים יותר נמוכים. כל זה, על פי גובה המע"מ שהוא כיום 17 אחוז (נכון לשנת 2022). ועוד דבר חשוב, רק עסק מהסוג הזה מורשה להוציא ללקוחות קבלות עוסק פטור. עסקים אחרים מחויבים להוציא חשבוניות (שכוללות מע"מ).
האם כל עסק יכול להיות פטור ממס
לפני שנסביר בקצרה לגבי פתיחת עסק פטור, צריך להבהיר האם כל עסק יכול להיות כזה. על מנת להיחשב לפטור, צריך לעמוד בכמה קריטריונים:
אוהבים את הכתבה?
מוזמנים לנסות את המערכת שלנו!
חודש ראשון חינם
- רמת הכנסה – רק עסקים בעלי רמת הכנסה מסוימת, לא גבוהה במיוחד, יקבלו הכרה כפטורים ממס כאמור.
- סוג משלוח יד – יש משלוח יד מסוימים, שבהם החוק אוסר על רישום בתור עוסק פטור ואז חייבים להירשם בתוך עוסק מורשה או חברה.
- תדמית – קריטריון זה איננו בעל היבט חוקי, אך יש כאן אלמנט מסחרי. עסקים שרוצים ליהנות מתדמית יוקרתית, לרוב לא יירשמו בתור עוסקים פטורים אלא כחברה (בלי קשר להיקפי הכנסות או לתחום הפעילות).
- לעסקים לא גדולים, שאין להם מרכיב גדול של הוצאות, מאוד נוח להירשם כעוסקים פטורים. זה מאפשר להם לגבות מלקוחות מחירים מוזלים ביחס לעסקים מורשים (שחייבם להוסיף מע"מ לכל עסקה).
איך מקימים ומתי מקובל להקים עסק פטור
שימו לב שכל עוסק, פטור או לא פטור, צריך להוציא מסמכי עסקה באמצעות תוכנה לחשבוניות ולקבלות. את העסק הפטור מקובל מאוד לפתוח, כאשר מדובר בעסק שעושה את צעדיו הראשונים. כאשר מדובר בעסק קטן, פרילנסר שעובד מהבית או כעבודה נוספת, מאוד מקובל לבקש פטור ממע"מ. ואיך כדאי להקים עסק כזה בקלות:
- יש לפנות למס הכנסה ולהודיע על תחום העיסוק וממתי העסק רוצה להתחיל לפעול. זה נקרא פתיחת תיק במס הכנסה. זה מתבצע מול פקיד השומה אך אפשר להיעזר ביועץ מס או רואה חשבון שמייצג את בעל העסק.
- יש לפנות למע"מ, ולהגיש בקשה לקבל פטור ממס. במידה וזה מאושר, מקבלים תעודה עם פטור ממע"מ.
- יש לפנות לביטוח לאומי, על מנת שגם שם תקבלו סטטוס של עצמאים או בעלי חברה. שימו לב כי שיעורי ביטוח לאומי לעצמאים שונה מזה של שכירים.
מתי ולמה לעבור לעוסק מורשה או לחברה בע"מ
בחיי עסקים רבים, מגיע הרגע שבו לא ניתן להמשיך ולהחזיק בתואר עסק פטור ממס. זה קורה כאשר עוברים את הרף הקבוע בפקודה, להכנסה שנתית. מרגע שזה קורה, יש לפנות מיד לרשות המיסים ולמע"מ. לאחר שהסטטוס העסקי משתנה, צריך להתחיל להוציא בכל עסקה חשבונית מס במקום קבלה. במידה ורוצים לפעול כגוף עסקי גדול ומורכב יותר, ניתן להירשם כחברה. זה מתאים הן להקמת חברות פרטיות (ח.פ) והן להקמת חברות ציבוריות שמורשות להנפיק מניות בבורסה וכן ניירות ערך אחרים כגון איגרות חוב (אג"ח חברות).